zondag 18 september 2011

Braam


De bos braam (ook wel zwarte braam of gewone braam genoemd) behoort tot de rozenfamilie. De bosbraam is een struikvormige plant met doornen aan zowel de stengels als de onderkant van de bladeren. De bladeren bestaan meestal uit vijf en soms uit drie blaadjes. Tot in de winter behoudt de bosbraam zijn groene bladeren.

De bloemen, die zowel wit als roze kunnen zijn, bloeien in juli/augustus, waarna in augustus/september de glanzende blauw/zwarte vruchten verschijnen. De vrucht is een verzameling van kleine steenvruchtjes en groeit alleen aan tweejarige stengels. De vrucht bevat veel vitamine C en de smaak kan varieert van zuur tot zoet.  

Behalve als voedsel zijn bramenstruiken ook belangrijk voor het bieden van nestgelegenheid aan fazanten en patrijzen en dekking aan kleinwild (bijv. konijnen).
Behalve als voedsel zijn bramenstruiken ook belangrijk voor het bieden van nestgelegenheid aan fazanten en patrijzen en dekking aan kleinwild (bijv. konijnen).

De vitaminerijke vruchten worden door de mens zowel rauw als gekookt gegeten. De bosbramen worden verwerkt tot jam, gelei, wijn, azijn, likeur, saus (bij wild), taarten, ijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten