zondag 18 september 2011
Boerenwormkruid
Boerenwormkruid was vroeger veel in gebruik als middel tegen wormen, vandaar de naam. Volgens de Griekse mythe werd het kruid gebruikt om Ganymedes onsterfelijk te maken, nadat Zeus een oogje op hem had laten vallen, op de berg Olympus werd hij vervolgens de waterdrager voor de goden (Aquarius) en de minnaar van Zeus.
Boerenwormkruid werd ook gebruikt tegen de motten en vlooien, voor dit doel werd het veel in huis gestrooid. Ook werd hij toegepast als keukenkruid en was het kruid veelvuldig in gebruik om een abortus op te wekken. Toch was het een van de kruiden die gewijd waren aan de Heilige Maagd.
Boerenwormkruid is een zeer algemeen voorkomende vaste plant, die bloeit van juli tot oktober met gele bloemen die tuilen vormen aan het einde van de stengel.
Ze groeit onder andere op dijken, bermen en akkerranden en wordt 60 tot 120 cm.
De bladeren doen wat denken aan varenbladeren. In het volle zonlicht richten zij zich plat naar het zuiden. Als ze gewreven worden geven ze een kruidige geur af. De stengel is enigszins verhout en bovenaan sterk vertakt. De plant vormt grote pollen door ondergrondse uitlopers.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik zou eerder zeggen dat het wormen dood. Daar staat het om bekend en bij plantaardigheden.nl staan er zelfs recepten.
BeantwoordenVerwijderen